Nieuws

Wel Nederlandse titel op de tijdrit

NK tijdrijden 2016 2In Emmen heeft Laura zaterdag haar titel bij het NK tijdrijden weten te prolongeren. Ze was de snelste Nederlandse in de individuele tijdrit over vijftien kilometer, verreden op een ronde van vijf kilometer die drie keer afgelegd moest worden. "Mooi dat ik de winst binnen heb", zegt Laura. "Drie vlakke rondes waren genoeg voor de titel. De wedstrijd werd verreden tijdens een Europese wedstrijd. Daarin moest ik genoegen nemen met een tweede plek. Dorothee Vieth legde het parcours 55 seconden sneller af."

Geen sprint om Nederlandse titel na lekke band

WILHELMINAPARK 2016 167In Bladel heeft Laura haar Nederlandse titel zaterdag niet weten te prolongeren. Ze kon door een lekke band niet mee sprinten om de overwinning. Een tweede plaats was daardoor het maximaal haalbare, waar Jennette Jansen de titel pakte. "Op het natte parcours in Bladel waren we aan elkaar gewaagd", vertelt Laura. "Op drie ronden voor het einde werden we op een ronde gezet door een aantal mannen. We haakten aan en het tempo ging aanzienlijk omhoog, maar helaas kon ik dus niet mee sprinten om de winst. Dat is ook een onderdeel van de sport."

Even snel van wiel wisselen was er niet bij. "Dat kan wel, maar dan ben je direct kansloos. En in dit geval kon het niet, want we zaten binnen de laatste anderhalve kilometer toen ik lek reed. Ook in een aantal andere categorieën werd de titelstrijd helaas beïnvloed door pech." Volgende week heeft Laura nieuwe kansen. Dan wordt in Emmen het NK tijdrijden verreden.

Officieel geselecteerd voor Paralympische Spelen

WILHELMINAPARK 2016 227Laura gaat opnieuw naar de Paralympische Spelen. Vrijdag heeft NOC*NSF bekend gemaakt dat ze één van de achttien wielrenners is die geselecteerd zijn voor Rio. "Daar bent ik blij mee, ook al was de goedkeuring van NOC*NSF voor mij een formaliteit", zegt Laura. "Sinds begin april weet ik al dat er twee startplekken beschikbaar zijn voor de dames H5, de categorie waarin ik uitkom. Er waren maar twee mensen die aan de eisen voldaan hebben. Als een verrassing komt het dus niet, maar het moet natuurlijk wel uitgesproken worden. Ik ben blij dat dat moment nu eindelijk daar is."

Eigenlijk is de blik van Laura ook al een tijd op Rio gericht. "Al in mei of juni vorig jaar heb ik aan de eisen voldaan en na het WK kon deelname me niet meer ontgaan. Vanaf toen gold voor mijn gevoel hetzelfde als nu, alleen het oplopen van een zware blessure kan mij nog uit Rio houden. Daar zal ik op 14 september de tijdrijden rijden en een dag later op 15 september de wegwedstrijd. Mijn doel is om in beide wedstrijden op het podium te eindigen."

Lees meer...

Winst bij leuke wedstrijd in Vondelpark

Vondelpark 2016Na een week rust is Laura zaterdag met een wedstrijd uit de nationale handbike competitie begonnen aan het tweede deel van het seizoen. In het Vondelpark viel dat het eerste half uur nog niet mee. "Ik had het af en toe flink zwaar, maar na dat half uur ging het beter", kijkt Laura terug. "Drie ronden voor het einde werden we door de koploper bij de mannen ingehaald en probeerde ik mee te sluipen. Jennette kon volgen en we gingen flink hard. Vervolgens liet ik een gaatje vallen met de koploper bij de mannen."

Samen met concurrente Jennette Jansen ging Laura vervolgens verder. "Het leek uit te draaien op een eindsprint, maar net voor de laatste bocht die zo'n 250 meter voor de finish ligt, probeerde Jennette me te verrassen. Ze passeerde me en ging als eerste de boocht, maar kort na het uitkomen daarvan passeerde ik haar weer. Tot op de streep wist ik voor haar te blijven en zo de overwinning te pakken. Dat in een mooie ambiance, want met het mooie weer erbij was het prachtig om te rijden."

Meer artikelen...